Att välja hörselskydd

Även om de flesta nybörjare överhuvudtaget inte behöver någon utrustning för att delta i sportskytte, så uppstår efter ett tag behovet av egen utrustning. Kanske lagom i tid till dess att man börjar tävla på egen hand utanför klubben. Sportskytteförbundet har inte heller några krav på specifik utrustning, mer än själva vapnet vid träning och tävling, men visst finns det saker som är värda att satsa på. Det allra första som skyttar brukar införskaffa är ettSoldiers_shoot_double_trap_at_Rio_Olympic_Games_(28289317664) par egna hörselskydd. Antingen i form av proppar eller kåpor.

Som luftgevärs-, eller luftpistols-, skytt är hörselskydd inget måste. Dessa vapen ger knappt något ljud ifrån sig alls, annat än ett högt knäppande när vapnet avfyras. Men vid användning av gevär och pistoler som laddas med någon form av krut så är hörselskydd ett måste för att skydda öronen från de höga knallarna. Att välja hörselskydd är en vetenskap i sig. För amatören eller motionären räcker det ofta med enklare hörselkåpor som kostar någon eller några hundralappar. Vill man däremot skydda öronen extra kan man kombinera kåporna med öronproppar.

För den som behöver höra vad som pågår runt omkring finns hörselkåpor med elektronisk medhörning, vilket innebär att kåporna stänger ute skadligt ljud men släpper igenom exempelvis tal och andra ljud. Jägaren vill kanske helst ha kåpor med aktiv volymreglering. Det finns i dagsläget till och med kåpor som klarar av att stänga ute skadliga ljud, men som samtidigt har inbyggd radio, skydd mot vindbrus och som dessutom klarar av att förstärka ljud i omgivningen så att personen som bär kåporna hör ljud som andra människor inte uppfattar. Eftersom ljuden dessutom återges i stereo kan bäraren till och med avgöra varifrån ljudet kommer.

Dessa kåpor är naturligtvis dyrare än de enklare sorterna, men för den som verkligen har behov av dem är det värt investeringen. I dessa fall kan priserna gå upp till åtskilliga tusenlappar, till skillnad från de enklare skydden för någon hundralapp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *