Att välja luftgevär

För barn och ungdomar är det första vapnet ofta ett luftgevär. Undersökningar har visat att många framgångsrika skyttar har börjat sin karriär med just luftgevärsskytte. Dessutom är luftgevärsskytte praktiskt. Det smäller inte, det luktar in10.-Eye-Protection-for-Shootingte och ammunitionen är billig i jämförelse med ammunition till kulvapen.

En fördel är också att de är relativt billiga, men som alltid är det så att man får vad man betalar för. Det är förstås inte klokt att investera i ett allt för dyrt vapen om man inte är säker på att intresset finns, precis som att det är dumt att införskaffa ett allt för billigt vapen eftersom dessa ofta är av sämre kvalitet och därmed gör att lusten för sporten försvinner.

Luftgevär går att köpa på flera olika ställen från hobbybutiker till fackhandel. Även om det är lockande att göra, en som man tror, smart affär och köpa sitt gevär på hobbybutiken, så ska man vara medveten om att dessa oftast inte gör några reparationer om någonting skulle hända. Väljer du istället att lägga lite mer pengar och köpa geväret hos fackhandeln kan du nästan alltid räkna med att dessa kommer att kunna hjälpa dig med reparationer och reservdelar om det skulle behövas.

Luftgevär finns i två huvudtyper, fjäderladdade och PCP-gevär. Det fjäderladdade vapnet laddas genom att luft pumpas in i geväret medan PCP-geväret har en trycksatt lufttank. Fördelen med fjäderladdade gevär är att dessa aldrig behöver någon påfyllning. Luft finns ju alltid. Nackdelen är att fjäderladdade måste skjutas in, de har sämre precision och har en större rekyl. PCP-gevären är dyrare i inköp och när lufttanken är tömd är det ganska ansträngande att pumpa upp den för hand igen. Det går att underlätta påfyllningen av PCP-tanken genom att använda en dykartub. Fördelen med PCP-gevären är en större precision, mindre rekyl och att det går att avlossa flera skott efter varandra.

Vilket gevär man väljer beror på graden av intresse samt tycke och smak. Men generellt kan sägas att det är bättre att betala lite mer och få ett vapen av bättre kvalitet än att vara för snål och sedan bittert ångra sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *