Skytte – en folksport

Precis som fotboll och ishockey är skytte en av Sveriges absolut största sporter. Här återfinns ungefär 190 000 utövare varav 85 000 är medlemmar i någon skytteförening. Totalt sett är skytte Sveriges åttonde största idrott och inom bänkskytte har svenskarna legat i både Europatopp och världstopp under fler8139882038_5044560a1e_ba år. Som ett bevis på detta kan nämnas att landslaget i skytte tagit hem flest guldmedaljer i sommar OS.

Idag ingår de allra flesta skytteföreningar i Svenska skyttesportförbundet som arbetar för att föra fram skytte som en folksport med stort samhällsansvar och där alla kan delta utifrån sina egna villkor. Samhällsansvaret visar sig bland annat genom utbildningar för medlemmarna om säkerhet och gällande förordningar som att alltid förvara vapen i godkända vapenskåp. Förbundet representerar flera grenar inom sportskyttet så som gevärsskytte, pistol, lerduva och viltmål. Den stora bredden inom sportskyttet kan antas vara en anledning till dess framgång. Här kan alla hitta sitt favoritskjutvapen och den som hållit på under lång tid kan många gånger hitta någonting nytt att prova då sporten innefattar så många olika grenar. För den extremt sportige finns ju till och med skidskyttet, även om detta organiseras under svenska skidsportförbundet.

Ytterligare en framgångsfaktor är antagligen att skyttet är så billigt, eller så dyrt, som utövaren själv vill. Medlemskap i en förening kostar inte mer än en eller ett par hundralappar och då ingår ofta möjligheten att hyra ett vapen i samband med träning. För den som sedan vill, och får, inneha vapen kan kostnaden förstås uppgå till i princip hur stora summor som helst men detta är på intet vis något tvång.

Inom handikappidrotten är skyttet mycket framgångsrikt med åtskilliga mästerskapsmedaljer inom såväl OS som VM och idag finns drygt 60 föreningar som bedriver verksamhet för rörelsehindrade, utvecklingsstörda och synskadade. En av anledningarna sägs vara att skytte är en idrott där alla kan delta och även tävla mot varandra oberoende av kön, ålder, nivå eller handikapp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *